Arkiva e Shoqatës

image-8488274-Llogo_me_hynesh_edited.jpg

shoqata_dardania@bluemail.ch

Llogoja e parën

Këjo llogo u punu me daljen e portallit Elektronik në sken 04.06.2008.

SHOQATA DARDANIA PLLUMBI AKROBATIK I KOAOVËS SELIA NË ZVICËR

NJOFTIM

Shoqata në fjalë organizon takimin e zgjëruar vjetor i cili mbahet me 28.01.2012 duke fillua nga ora 18.00 në qytetin e Bernit, ndërsa vendtakimi i organizimit ësht i rezervuar në resturantin Alba.

Kryesia e Shoqatës ka hartu rendin e punës, dotëjemi të përpiktë në zbatimin e të gjitha pikave.

Adresa:

Nëse përdorni Novigacionin shërbehuni me shenimet në savijim,

FRIBURGSTRASSE 139

3008 BERN

Telefoni i pronarit: 031-381-04-08

Informacioni shtesë për të arritë ma lehët në lokalin e paraparë ne dotë takohemi te pompa e benzinit në hyrje të Bernit për ata që vin nga drejtimi i Zürihut, ndërsa për të gjithë ata që vin nga Zheneva këjo pompë e benzinit ësht në dalje të Bernit në vendin „Graholz“ në këte vend dotë takohemi në intervalin kohorë, ora 17.15 gjerë ora 17.30.minuta, pastaj bashkarisht shkojm në vendtakimin e organizuar.

__________________________________________________________________________

Mesazhë urimi me rastin e Vitit të Ri 2012

Shoqata Dardanija pëllumbi akrobatik i Kosovës uron festën e vitit të ri,në veçanti antarët e Shoqatës i përgzon për punën e bër gjatë vitit 2011, duke ju dëshiru shëndet në vitin 2012, suksese në familjet tua,suksese në gara me pëllumba, në veqanti suksese bashkimit të shoqatave për unifikimin e rezultateve të përbashkëta në Zvicër, urime gjithavë Shoqatav në krye me Federatën e pëllumbave në Republikën e Kosovës, urojm regjistrimin e Federates në familjen ku jan të regjistruara në aspektin ndërkombëtar: Klubet, Shoqatatë, Unionet etjera të regjistruara me një fjalë në tërsi shpeztarija e imët tekë Portalli WWW.vdt-online.de kërkojm hyrjen te “Links” pastaj “Ihr TIPP”,aty ku valon flamuri i Republikës Kosovës jemi të kyqur edhe ne Federataepllumbavtekosoves.com, etëra këjo shpresojm se ësht e arritur punë efikase që në vete ngërthen si rezultatë I vititë 2011. Të gjithë ata që shprehin dëshirën e përshëndetjeve mundeni me i shpreh për mes postës elektronike këtu tek ne; shoqata_dardania@bluemail.ch Uron kryetari I Shoqatës Sabit Sejdiu.31.12.2011.

  ________________________________________________________________________

LAJMRIM

 

Në emër te Shoqatës Dardania.

 

Në  emër të kryetarit shoqatës ftohet kryesia të prezentoj në mbledhjen parapregaditore të kuvendit, rendin e punës e paraqes në prezencën tuaj.

 

Me datën 10.01.2009. ftohen të prezentoni Kryesia komplet në savijim:

 

Isa  Smajli  Kryetar.

Sabit  Sejdiu Nënkryetar.

Sulejman  Nuredini  Sekretar.

Rushit  Rushiti  Arkatar.

Naser  Sahiti  Kordinator.

 

Agron  Aliu

Hashim  Aliqi

Shaip  Kurtaj

 

Takimi organizohet në ora 17. në restorantin:

BRUNENHOF

LANDORFSTR. 29

3098 KONIZ.

________________________________________________________________


LEKCION PER CEDO PELLUMBETAR

ÇKA DUHEJ TË DINI PËRMENDËSH JU KULTIVUS TË PËLLUMBIT KRAHSJELLËS TË KOSOVËS

 

         Të nderuar Pëllumbëtar të krahsjellsit Kosovës, të rrespektuar pllumbëmbajtës, në veçanti ju kultivus të pregaditjeve të krahsjellsit Kosovës për garë.

Puna juaj posë pregaditjes pëllumbit për garë që kërkon mund dhe sakrific të dijes me një fjal quhet ARTË.

Arritjen e punës tuaj duhej dikush ta vlersoj, djerësën tuaj dhe paralelë të pëllumbit që përfiton një shkathëtsi vitale fizike të kondicionuar për ti përballuar emocionet e te pranishmëve e në veçanti ti përballoj sjelljet rreth trupit të tijë si Elektromotori rrethë rotorit, ky pëllumb lirisht mund të quhet me akrobacionet e veta makin Elektronike.

Fatin e pëllumbit dhe punës sonë tani e vlerson komisioni vlersusë në përbërje prej tre vlersusve një udhëheqës të komisionit për verifikimin e unazav dhe grumbullimin e fletëvlersimeve për të llogarit dhe komuniku rezultatet përfundimtare dhe përcjellësi me Derbi.

Ju kultivus te nderuar, posë rregulloreve që shkruhen dhe ndrrohen te nevojshme keni pregaditjen për llogarit e pëllumbit gjatë aterrimit e cila ngel primare në favor te pëllumbit tuaj dhe punës intenzive për këte garë.

Ju jeni të detyruar të dini çdonjeri kërkimin e të panjohurës gjatë aterrimit të pëllumbit tuaj, këjo ësht e moralshme sa per ju aqë mashum për pëllumbin qe kryn detyrën e vet të ndershme.

Vlersusi me derbi kur paralajmron lartësin e pëllumbit, kultivusi signalizon pëllumbin për aterrim, kultivusi i pëllumbit duhejë të mbaj mend fjalën e fundit te lartësis pëllumbit vetë, njikohësisht të dijë distancën e stacionimit të aterrimit fundit, gjithmon duke pas parasysh matjen me derbi.

Andaj ju që keni sjell fjalen e fundit të vëzhgusit me derbi keni të drejt te bëni llogarin nga njeriu i juaj adekuat që keni vet caktu apo vet llogarit per barazim të dy palve ne favor të pellumbit.

Per shembull: 160.metra lartësia e fundit te pëllumbit.

Aterrimi i pëllumbit në tokë dhe distanca nga koteci bie fjala 80.merta.

Epanjohura e kandit sipas formulës PITAGORËS eshtë:

Rrëja katrore e 160.metra në katrorë minus 80.metra në katrorë.

Për të fituar rezultatin e panjohur punojm manuelë apo digitron, nëse jem përcaktu me digitron: kujdes çdo digitron nukë ësht adekuat, te digitroni në të cilin funkcionon iksi në katror dhe rrënja katrore e iksitë . ësht i përsosur.

Një ilustrim i digitronit prezentus, Tipi:  TI-30 ESO RS, Texas Instruments.

Ju duhej punue me këte përmbajtje me digitron:

Shtypni numrin e lartësis të lartëpërmendur 160.metra, pastaj shtypni butonin iksë në katrorë, lexojm shifrën 25600, vazhdojm me shtyp butonin minus duke regjistru distancën 80.metra, në vazhdim shtypim butonin iks katror lexojm shifrën 6400, dhe pasë shtypim butonin e barazimit duke lexu 19200, pasë kësaj shtypim butonin me rrënjën katrore të iksit fitojm koficientin e rezultatit të panjohurës iksit sipas formulës PITAGORËS, me këte konfirmojm rezultatin përfundimtar të garës me 138,metër aterrim.

Me fat rezultati.

Suksesi i takon Pëllumbit dhe njikosisht pronarit.

 

Autor i këti lekcioni  Sulejman Nuredini.

Këte pun e bëra me vet faktin tju ndihmoj pëllumbëmbajtësve duke mendu se koha e cenzurës komuniste ka përfundu.

 

Sygjerimet mendimet kritikat të gjitha janë të mira në favor të pëllumbit, mendova se pëllumbat flejn rahat duke na besu se nuk i shkelim të drejtën e tyre.

Menji mirkuptim të sinqert ju përshëndes të gjithve, nëse kam harru diçka se bashku e korigjojm. SYLA.
___________________________________________________________________________

Standardi i pëllumbit Maqedonis.

Standardi i krahsjellsit nga Maqedonija. ky pellumb sipas keti shkrimi kopi esht i standardizuar me thenjen se i takon kohes kah fundi i shekullit 18. kete deshmi keni  mendoni jo nga shkrimet e mija po nga i madhi J.Pekanovic.me origjin Kroat. Kejo vlen vetem per bindje zotri Avdos i fshehuri pas emrit vete origjinal Rushit Rushiti.

_______________________________________________________________________


PANAIR PUBLIK I PËLLUMBAV PËR SHQIPTART NË ZVICËRR


Organizim i pavarur nga shoqatatë e pëllumbav në Zvicërr.

Në këte organizim, panair publik pëllumbashë, ftojmë kultivusit-pëllumbëmbajtësit që të marrin pjes me pellumbat e tyre qe gjat vitit 2008 dhe viteve paraprake treguan rezultate në garat ku ata u përfaqsonin si dhe pëllumba tjerë.

Paraqitja  përshkakë kapacitetit te vogel që kemi dhe dëshirën e madhe mund ta realizojm vetëm me 80.kokë pellumba sa vend kemi në dispozicion, ma mir pak se asëgjë.

Të drejt pjesmarrje konsiderojm ne mënyr Kombëtare per Shqiptaret pëllumbëtar në Zvicërr:
1. Krahsjellsi i Kosovës, prioritet kanë pëllumbat që kanë plasman në librin e Garavë .

Të drejt pjesmarrje në paraqitje kanë:
2. Krahsjellsi i Maqedonis, prioritet kanë pëllumbat që kanë plasman në librin e Garavë.

Të drejt pjesmarrje në paraqitje kanë:
3. Tiplerat Anglez.

Të drejt pjesmarrje në paraqitje kanë:
4. Lartfluturusit Serbë dhe lartfluturus tjer.

Të drejt pjesmarrje në paraqitje kanë:
5. Postjerat.

 Të drejt pjesmarrje në paraqitje kanë:
6. Gjyliat. 

Të drejt pjesmarrje në paraqitje kanë:
7. Pëllumbi Ilirë, Arta dhe pëllumbi kuq e zijë.                                                                                                   
Panairi publik organizohet një ditë, me këte interval kohorë  nga ora 10.-16. 

Takimi i pëllumbëtarve pjesëmarrës të organizohet ditën e Panairit duke i sjellë pëllumbat nga ora 08. e mëngjesit si dhe qdo pëllumbtar të sjell drynin e vet për shkaqe sigurije, dhe te zgjedhim 4.Kujdestar mbrenda ne Lokal per te vezhgu situaten.

Dita, të përcaktohemi të jet e Shtunë.

Njashtu të përcaktohemi për datën, mundësisht  në janar 2009 të datës 17. janarë. 

Në dispozicion kemi 80.kafeza të deminzionit 60x60x45 cm. ne kemi përqdo kafez enën e ushqimit si dhe enën e ujit njashtu edhe një thesë dridhë ushqim, na nevoitet letra karton i valzuar për hir të higjenes.

Duke pasë parasysh se nuk jan paisjet tonat, si salla dhe kafazat kërkojn pagesë, mbulesa  ësht e arsyshme përqdo pëllumb të jet 10.Fr për kokë pëllumbi.

Të interesuarit për pjesmarrje të lajmrohen në Forumin e Krahsjellsit, mendim shum real duke mendue se punën e përcjellim të hapur bashkarisht dhe jo në ejmalë, ju faleminderit për pjesmarrje dhe mirëkuptim.

Organizimi bëhet në Derendingen të Solothurnit

Paraqitja nga dalja publike nga 01.12-gjer me 15.12.2008

Nuk ka çështje ma të rëntësishme se të punojsh për njerzit e hobit tuaj.

Ju përshëndet Sulejman Nuredini


Organizim i pavarur nga shoqatatë e pëllumbav në Zvicërr.

Në këte organizim, panair publik pëllumbashë, ftojmë kultivusit-pëllumbëmbajtësit që të marrin pjes me pellumbat e tyre qe gjat vitit 2008 dhe viteve paraprake treguan rezultate në garat ku ata u përfaqsonin si dhe pëllumba tjerë.

Paraqitja  përshkakë kapacitetit te vogel që kemi dhe dëshirën e madhe mund ta realizojm vetëm me 80.kokë pellumba sa vend kemi në dispozicion, ma mir pak se asëgjë.

Të drejt pjesmarrje konsiderojm ne mënyr Kombëtare per Shqiptaret pëllumbëtar në Zvicërr:
1. Krahsjellsi i Kosovës, prioritet kanë pëllumbat që kanë plasman në librin e Garavë .

Të drejt pjesmarrje në paraqitje kanë:
2. Krahsjellsi i Maqedonis, prioritet kanë pëllumbat që kanë plasman në librin e Garavë.

Të drejt pjesmarrje në paraqitje kanë:
3. Tiplerat Anglez.

Të drejt pjesmarrje në paraqitje kanë:
4. Lartfluturusit Serbë dhe lartfluturus tjer.

Të drejt pjesmarrje në paraqitje kanë:
5. Postjerat.

 Të drejt pjesmarrje në paraqitje kanë:
6. Gjyliat. 

Të drejt pjesmarrje në paraqitje kanë:
7. Pëllumbi Ilirë, Arta dhe pëllumbi kuq e zijë.                                                                                                   
Panairi publik organizohet një ditë, me këte interval kohorë  nga ora 10.-16. 

Takimi i pëllumbëtarve pjesëmarrës të organizohet ditën e Panairit duke i sjellë pëllumbat nga ora 08. e mëngjesit si dhe qdo pëllumbtar të sjell drynin e vet për shkaqe sigurije, dhe te zgjedhim 4.Kujdestar mbrenda ne Lokal per te vezhgu situaten.

Dita, të përcaktohemi të jet e Shtunë.

Njashtu të përcaktohemi për datën, mundësisht  në janar 2009 të datës 17. janarë. 

Në dispozicion kemi 80.kafeza të deminzionit 60x60x45 cm. ne kemi përqdo kafez enën e ushqimit si dhe enën e ujit njashtu edhe një thesë dridhë ushqim, na nevoitet letra karton i valzuar për hir të higjenes.

Duke pasë parasysh se nuk jan paisjet tonat, si salla dhe kafazat kërkojn pagesë, mbulesa  ësht e arsyshme përqdo pëllumb të jet 10.Fr për kokë pëllumbi.

Të interesuarit për pjesmarrje të lajmrohen në Forumin e Krahsjellsit, mendim shum real duke mendue se punën e përcjellim të hapur bashkarisht dhe jo në ejmalë, ju faleminderit për pjesmarrje dhe mirëkuptim.

Organizimi bëhet në Derendingen të Solothurnit

Paraqitja nga dalja publike nga 01.12-gjer me 15.12.2008

Nuk ka çështje ma të rëntësishme se të punojsh për njerzit e hobit tuaj.

Ju përshëndet Sulejman Nuredini

________________________________________________________________________

Duke ju përshëndet për mirseardhje, tani në dritaren tuaj dedikuar pëllumbëtaris.

Ka kohë që ne pëllumbëtarët Shqiptar, kemi nevoj për një informim të përbashkët Kombëtar. 

Të nderuar koleg pëllumbëtar, ne që kemi pasion pëllumbin, kemë ngelë të anashkaluar në aspektin e informimit, duke qenë të braktisur nga klasa intelektuale Shqiptare, përballë intelektualve nga ana tjetër e Botës që informoj dhe mbajti gjallë pëllumbëtarët me bagazh të mëdha  revistash e libra dedikuar pëllumbtaris.

Tani kanë radhën intelektualët tanë, të kyqen dhe të japin kontributet në furnizimin e dituris që të mos ngelim si komb të pa informuar në këte lami, duke kërkuar mbështetjen tuaj  në korespondencën e hulumtimeve në favor të diturisë së përgjithshme.

Realitetin duhej trajtuar drejt, nga mosë kjo përkrahje e lartëprmendur mbetëm në ankthin e së keqës duke pranuar, vetit e disa pëllumbëtarve që sollën etiketime të dobëta mbi shumicën e këti maraku.

Me angazhim në të ardhmën, vlera e pëllumbëtarit duhej të kthehej paralel siçë kan pëllumbëtarët në anën tjetër të botës, edhe ne pëllumbëtarët Shqiptarë jemi pjes e kësaj bote, në veçanti te garuasit e profileve sipas rasave, gjithmon duke i pasë të regjistruara të dhënat kolektive në një libër të përbashkët.

 

Porosia e redaksisë:

Pëllumbëtari duhej të ketë të zgjedhur çështjen ekonomike para familjes, në veçanti fëmive nuk guzojn ti mungojn paisjet shkollore për hir të pëllumbav.

Nxansi i cili merret me pëllumba dhe fillon të dobësohej në msime, prindi  menjëher të marrë masa ndëshkimi me largimin e pëllumbav. 

 (Mënyjen e webë faqes suaj e pregaditi Sulejman Nuredini)

Përshëndetjet vin nga stafi i redaksisë, vebë faqes suaj dhe nga kryesia e shoqatës pëllumbav Dardania.

Ju jemi mirënjohës për çdo sygjerim - Faleminderit.

_________________________________________________________________________

NJOHTIM...... Lexone .......Lexone . Leter derguar Fauna jone ne vitin 2004.

I nderuari staf i KTV.

Shumë i rrespektuari redaktor i emisionit Fauna jonë.

 

            Me daljen në skenë të emisionit tuajë, shumë kaherë të pritur, në veçanti për ne pëllumbëtarët emisioni Fauna jonë, i pari në Kosovë si në botën Shqiptare i mbështetur nga programi televiziv i KTV-së i organizuar për një qëllim edukativ, qëma parë kurrë nuk e patëm, më duket se televizioni juajë ka filluar ta zbusë njëbarrë të stërngarkuar në këte drejtim që ma parë dekada ësht pritë, para fillimit të këti emisioni pëllumbëtarët disi kanëqenë të anashkaluar në jetën publike, hobi dhe maraku i tyre gjithmonë ësht konsideruar vetëm për të keqë dhe nënçmusë. Duhet pranuar se sjelljet e disa  pëllumbëtarve përkushtimisht po jo të tëgjithve kanë qen jo korrekte, përkrahje këjo shoqri kurrë nuk xheti nga klasa e ngritur intelektuale, siçë tani jeni dalë konkret ju redaksi e Faunës sonë me këte ju përgzojm.

Jamë pëllumbëtar, hobi kamë pëllumbin postjerë, aktivë isha me këta pëllumba nga viti 1972-1984, ku bëja gara atëbotë në kuadër të Jugosllavis në klubin e organizuar  në “Jug-Bujanovac” si i vetmi shqiptarë intenziv në këte drejtim, nuk domend se pëllumba tëtill nuk kultivonin edhe shqiptar të tjer, Kosova atëbot nuk posidonte klubë të tillë edhe pse në vitin 1980. Naim Krasniqi-Jurist me shokët Ismetin dhe Begun tretë nga Prishtina tentuan dhe bën kërkes në selin e (Odgajivačit) në Novi Sad po u refuzuan, Kosova dhe shqiptarët nuk patën mundësi të kyçen në këte drejtim për hir të politikës dominuse komuniste tëasaj kohe.

Në pranverën e vitit 1985 u punsova përkosisht në Zvicërr, aktivitetin në pëllumtari fillova në vitin 1995 e gjer sodë, gara në Zvizërr me këte sport të postjerave bënin dhe bëjnë Hafiz Bunjaku nga Gjilani, Pjetër Thaqi nga Peja, Ragmi Maliqi nga Hajvalia e Prishtinës dhe unë Sulejman Nuredini nga Asllara e Bujanocit.

Ndërsa me pëllumbin e rrafsht të Kosovës krahësjellësin. Siçë unë i dëgjoj kolegëtë prezentus në emisionin Fauna jonë gabimisht i thojnë rrotullus, rrotulluesit jan të gjithë ata pëllumba që rrotullohen në bishtë, Gjermanët i thojn Rroler, Sërbët Okretaq, pëllumbi i rrafshit kosovës pëllumbi i Prishtinës sillet në krahë dhe quhetë krahësjellësitërvjel sipas akrobacionit të furitëshëm gjatë aterrimit, nga praktika pse ikim kur na ftojm shokët i thojm kamë një pëllumb me sjellë,  kurrë nuk thojm kam me rrotullu një pëllumb, këte të nderuar pa hezituar dhe pa emucione ngadal përsritne dhe ushtrone vetën si thoni të veproni. Ne në shkurtim dota quajm Krahësjellës, Gjermanët e quajn Drehend, Sërbët e quajn Vrtaq, andaj askush dy pëllumba me një emër nuk i thërret pos në këte rast nji pakicë Shqiptare. Sipas meje ky pëllumb ësht i rrafshit Kosovës dhe jo i Mitrovicës, Prizrenit, Ferizajit apo Gjilanit po vetëm pëllumb i Kosovës, duke patur parasysh se Kosova ishte Krahin Jugoslave u emru pëllumbi i Prishtinës, tani pas luftës së fundit në Kosovë ky pëllumb duhej pagzu me emërin vetëm pëllumbi i Kosovës.

Ky pëllumbë ka origjin autoktone dhe nuk është ardhacak në trojet tona denbabaden u kultivue nga Ilirët dhe shërbeu në të gjitha principatat Iliro-shqiptare, me robrimin 500.vjet të Turqve në tokat tona shum fjalë nau imponun dhe nga një barbarizëm itilë ende nuk lirohemi siç dëgjuam shprehjet e  kryetarit të federatës të Pëllumbëtaris së Kosovës, (pakeçkuptime nuk impunoj bëra një shembull qka dëgjova këtu përmes emisionit fauna jonë).

Me këta pëllumba, me pëllumbin e Kosovës në Zvizërr mirret një numër shum i madhë i bashkatëdhetarve në perendim. Vlenë të përmendim disa nga ata që kultivojn këte rasë të pëllumbit Shqiptarë: Bajram Sopi Prishtin, Agron Aliu Gjilan, pastaj Rashiti  Gjilan, Remziu Kaçanik, Agimi Pejë, Verimi Prizren, Bajrushi Lipjan, Naimi Nasalc e Bujanocitë, si dhe vëllazrit Ymeri dhe Zeqa nga Dobrosini i Bujanocit dhe shumë e shumë të tjer që kërkoj ndjes që nuk i përmendi.

            Unë kamë marrë një iniciativ në këte drejtim, jamë duke punuar në një pregaditje të një libri shqipë, të formatit A5. të cilën e kam përfunduar, po me qen se jam puntor krahi në Zvicërr nuk dota botoj para se të pensionohem se ashtu nk jam larg pensionit.

Në mbrendësien e këtyre faqeve jamë mundue ti paraqesë rasat e pëllumbave Shqiptar, unë kamë trajtuar në faqet e këti libri edhe rasa të tjera.

 

1.Pëllumbi i vjetër Ilirë, Engjullesha e artë, e dalur nga vetë shpella e tokës Shqiptare kollumbo Ilirika, shpella e pëllumbave dhe fshati Pëllumbas ngelin enigmatik autoktone e kohesë. Karakteristik e këti pëllumbi është se në panairin e parë të botës në vitin 1822. në Dresdren të Gjermanis shpallet pëllumbi ma i bukur i Botës po pa prezencën e Shqiptarve.

 

2.Pëllumbi i Kosovës, pëllumbi i Prishtinës, icili në ciklopedin e rasave të pëllumbave të botës futet në vitin 1994. po jo nga Shqiptarët, po nga një mik i tyre dhe merita i takon Josip Pekanovič i cili trajton drejt pëllumbin Kosovarë. Në adres të këti pëllumbi u ngrit pluhurë në vitin 1981. tentativa ishte të jetë pëllumb i Valeves, Kraleves, Kragujevcit etj unë ikam këto shkrime nga revista Odgajivaqi si dhe kamë shumë numëra të kësaj reviste se isha lexus i rregullt isaj plot 10.vjete.

 

3. Ballia e Elbasanit ngeli jashtë ciklopedis, duke mendu se ësht pëllumbi ma i shkathët në Evrop pasë tiplerit Anglez, po me punu me këte pellumb ja kalon Tiplerit. Shqipëria ngeli fletë e bardhë në ciklopedi, falë ngulfatjes të Komunizmit tani generatës son i takon të qaset me pëllumbat e Shqipris, unë kamë bër disa vizita nepër Shqipri dhe kamë fotografu shum pëllumba atje.

4. Pëllumbi i Pejës, në momentin e fundit para asimilimit si rasë, të bëjn të mundërën Pejanët dhe ta rinëgjallin, shumzojn dhe kultivojn, qëtë mos lejojn rasa tju vdesë.

5. Hundëderri në shqipri ësht shum aktiv, emigrantët shqiptar e lëshojn nga Greqia si dhe shum shpejt ju kthehet në fole.

 

Shkruan:                                                                                

Sulejman Nuredini

4552 Derendingen  -  CH.

 

Shkrimi i parë që i shkrova kësaj redaksije të faunës ishte:30.12.2004.    

 

Shkrimi i dyte me Datatën: 22.02.2005.  

________________________________________________________________________

Protesta e fundit, me rastin e nje vjetorit.

PROTEST PUBLIKE NË BERNË TË  ZVICRRËS

 
Bernë.

Përshëndesim kshillin organizativ të protestës të mërgimtarve në Zvicër

 

Nga ky vendë, para shtëpis shtetrore të Zvicrrës mike këtu në Berrn.

Ne Shqiptarët organizohemi si sodë për të çindërat hera, po gjithmon ende për të njejtin qëllim të pa zgjedhur para vetës dhe botës.

Andaj ju përshëndes në emrin tim personal, nga këtu përshëndetjet vinë nga një shoqatë - risi nga përshëndetjet e deri tanishme, ju përshëndet për her të parë nga vendi publike Shoqata e Pëllumbëtarve “DARDANIJA” 

Besoj se protesta e sotme që afëron shqiptarët nga të gjitha vilajetet e tokës ILIRE, të jet edhe protesta e fundit, falë gjithë asaj çka është bër për Kosovën, e në veçanti falë gjakut të dëshmorve, ku përspektiva bie mbi supat e trimave të Kombit Shqiptar gjegjësisht mbi forcat e UÇK-ës. 

Po ne sëharrojm pa e përshëndet dhe aleancën mike veri atlantike që na përkrahen definitivisht për çlirimin e Kosovës, dhe miqët Zvicrran.

Gjithmon duke shpresuar në njohëjen dhe shpalljen sa ma të shpejt të shtetitë ma të ri të BOTËS gjegjësisht të KOSOVËS.

Nga këtu dërgojm mesazhin Botës e në veçanti Brukselit, ta njohin sa ma shpejt pavarsin e shtetit të ri të KOSOVËS.

Këta pëllumba të paqës që i lëshojm sodë në fluturim të lirë nga Berrni gjykojnë: Motoja jonë e pëllumbëtarve: ne ju fishllojm pëllumbav për ngritje në fluturim-po kush po i fishllon ekipit të unitetit që po vanojn-nuk shpallin pavarsin e shtetit tonë.

 Pëllumbat presin në ajrë për ATERRIM, se nuk ka qeveri aktuale me shpallë KOSOVËN shtetë sovranë dhe të pavarurë, po kush dhe kurë dota shpallinë Kosovën shtetë pyesin këta pëllumba nga qielli i Kaltërt, të betuarë se nuk dotë  zbresim në tokën e DARDANISË, pa u shpall Kosova shtetë sovran dhe i pavarurë.

Po mërgata, plagë e rënd e pranishme për të gjith shqiptarët e Diasporës, këjo klasë gurbeçare kërkon çasje në shtetin e po sa formuar.

Rroft Shteti ma i ri i Botës Kosova - liria i takon të gjithve, po edhe ne Shqiptarve.                JU FALEMINDERIT

 
 Kshilli qendrorë i shoqatës pllumbëtaris “DARDANIA” Zvicërr.

I dërgoj këte letër kshillit organizatin të protestës.

 
Berrn me 29.shtator 2007